Dalian

Heeft voor een toerist maar heel weinig te bieden. Het is een Chinese industrie- en logistiekstad met vooral banden met Korea, Rusland en Japan. Op straat geen buitenlanders, wel deze bejaarde dames die een dans aan het instuderen zijn. Ik heb ze 20 minuten zien lopen in allerlei patronen, goed voor een Duracell reclame lijkt me, bleven maar lopen.
Wat je, naar mijn mening, van deze stad kunt leren is dat de Chinezen weinig buitenlanders nodig hebben om de zaak aan de praat te krijgen. Ze houden van dure goederen en adopteren moeiteloos de westerse concepten en producten. Ook is interessant te zien dat op bijna alle gebouwen en op veel plekken aankondigingen in het Engels gedaan worden terwijl bijna niemand Engels spreekt. Op scholen wordt wel veel Engels gegeven en ze leren het dan ook in rap tempo. Zelfs lagere scholen hebben een leraar of lerares Engels, die spreekt weliswaar abominabel Engels, maar goed.
Ook de schaal van de stad en de ruime opzet is indrukwekkend en geldt in China als voorbeeld. Een van de hoofdstraten van de stad blijkt een enorm winkelcomplex te herbergen, niet erboven maar eronder. Niet te geloven dat er 3 verdiepingen winkels over een lengte van een kilometer onder een brede boulevard kunnen zitten.
Ik zit op dit moment in 1 van de 2 Starbucks café’s in Dalian. De bediening praat erg Amerikaans Engels en kunnen eigenlijk alleen de bestelde producten in het Engels naar elkaar schreeuwen. Als je iets anders vraagt of een praatje probeert te maken gaat de programmering in de war en weten ze nix meer. Grappig om ze in de war te maken πŸ˜‰
Verder is het hier raar weer, de temperatuur slaat snel om en een paar studenten hebben al een soort griep gehad. Ik zelf loop te snotteren en voel me niet heel sterk, spierpijn en niezen. Vanavond naar Beijing, ik heb het wel gezien hier. In de tijd dat we in deze stad waren was het volle maan trouwens.